Varttisähkö tulee – jatkossa pörssisähkön hinta muuttuu vartin välein

Sähkön hinnoittelussa ja kulutuksen mittaamisessa tapahtuu merkittävä muutos näillä näkymin keväällä 2025, kun Suomi siirtyy varttitason sähkönmittaukseen ja -hinnoitteluun. Tarkka ajankohta ei kuitenkaan vielä joulukuun alussa ole tiedossa. Selkeimmin muutos varttihinnoitteluun näkyy pörssisähkön käyttäjille. Tästä artikkelista löydät vastaukset kuuteen kysymykseen, jotka auttavat sinua ymmärtämään, mitä muutos käytännössä tarkoittaa.


1. Mitä on varttisähkö, ja miten se toimii?

Termillä varttisähkö tarkoitetaan tässä yhteydessä sitä, että sähkönkulutus mitataan ja hinnoitellaan 15 minuutin jaksoissa tuntien sijaan. Tämä tekee kulutuksen ja tuotannon seurannasta tarkempaa ja mahdollistaa sähkönkäytön paremman optimoinnin.

Kun pohjoismaiset sähkömarkkinat siirtyvät varttihinnoitteluun, sähkön hinta muuttuu jopa neljä kertaa tunnin sisällä. Näin sähköntuotanto ja -kulutus voidaan kohdentaa lyhyempiin ajanjaksoihin entistä tarkemmin.

Kun aiemmin pörssisähköä oli mahdollista ostaa 24 eri hinnalla vuorokauden aikana, jatkossa hintoja on 96 per vuorokausi.

Huomaa, että Keravan Energialta löytyy Varttisähkö-niminen sähkösopimus, jonka hinta tarkistetaan markkinahinnan mukaan neljä kertaa vuosittain. Kyseessä on eri asia kuin tässä artikkelissa käsitelty varttisähkö eli sähkön hinnan muuttuminen vartin välein.

2. Miksi Suomessa siirrytään varttihinnoitteluun?

Tuuli- ja aurinkovoiman lisääntyminen on aikaansaanut sen, että sähköntuotanto on muuttunut vaihtelevammaksi. Tarkempaa hinnoittelua ja nopeampaa reagointia vaaditaan, jotta sähköntuotantoa ja -kulutusta voidaan tasapainottaa aiempaa paremmin.

Käytännössä varttimittaus mahdollistaa vakaamman sähköverkon sekä sähkönkulutuksen ohjauksen Suomessa, Pohjoismaissa ja muualla Euroopassa. Myös EU-lainsäädäntö velvoittaa siirtymään varttitason järjestelmiin. Muutos parantaa kauttaaltaan sähköverkon vakautta ja helpottaa kulutuksen hallintaa.

Muutoksesta puhuttaessa esiin nousee usein termi varttitase. Varttitase tarkoittaa sähköntuotannon ja -kulutuksen tasapainon laskemista 15 minuutin välein, mikä mahdollistaa tarkemman seurannan ja reagoinnin vaihteluihin.

3. Miten varttisähkö vaikuttaa pörssisähköasiakkaisiin?

Pörssisähkön käyttäjät tuntevat muutoksen arjessaan eniten, ja mediassa aiheesta puhutaankin usein pörssisähköön liittyvänä muutoksena. Sähköpörssi Nordpool ei enää tuota tuntihintoja muutoksen voimaantulon jälkeen.

Muista kuitenkin, että jos haluat myös jatkossa optimoida sähkönkulutustasi hintojen mukaan, sinun tulee keskittyä koko ajanjakson keskihintaan, ei pelkästään yksittäisten varttien hintoihin. Jos laitat sähkösaunan päälle kahdeksi tunniksi, merkitsevä asia on kahden tunnin keskihinta, ei yksittäinen kalliimpi tai halvempi vartti.

Automaation merkitys korostuu muutoksen voimaantulon myötä, sillä sähkön käyttäjillä harvemmin on aikaa tai halua seurata manuaalisesti sähkön hinnan muutoksia – ainakaan vartin välein. Automaatiojärjestelmät mahdollistavat sähkönkäytön ajoittamisen vuorokauden edullisimpiin hetkiin esimerkiksi lämmityksen osalta.

4. Mitä hyötyä varttisähköstä on?

Vaikka muutos on enemmänkin sähköjärjestelmän tarpeista johtuva, varttisähkö antaa myös tavalliselle kuluttajalle mahdollisuuden hallita ja optimoida sähkönkulutustaan entistä tarkemmin.

Lyhyemmät hinnoittelujaksot voivat helpottaa hintapiikkien välttämistä ja auttaa siirtämään sähkönkäyttöä halvempiin ajankohtiin.

Sähkön keskihinta ei kuitenkaan jatkossakaan tule merkittävästi poikkeamaan siitä, mitä se nykyisin on. Sen sijaan äärimmäisen korkeat ja matalat hinnat saattavat kohdistua lyhyempiin ajanjaksoihin.

5. Tarvitseeko mittaria vaihtaa?

Useimmilla suomalaisilla on jo älymittarit, jotka pystyvät siirtymään automaattisesti varttitason mittaukseen. Mittarisi tallentaa sähkönkulutuksen reaaliajassa ja lähettää tiedot sähköyhtiölle.

Jos mittarisi tukee vain tuntitasoista mittausta, sähköyhtiö laskee kulutuksesi jokaiselle vartille jakamalla tunnin kulutuksen tasan neljään osaan.

Vanhemmat mittarit tullaan päivittämään vuoden 2028 loppuun mennessä, jotta kaikki voivat hyötyä uudesta järjestelmästä.

6. Milloin pörssisähkö muuttuu varttihinnoiteltavaksi?

Sähkön varttimittaus ja -hinnoittelu otetaan käyttöön Suomessa näillä näkymin loppukeväällä 2025, täsmällinen ajankohta oli vielä joulukuun alussa epäselvä. Muutoksen jälkeen sähkön hinta määritellään sähköpörssi Nord Poolissa varttikohtaisesti, eikä tuntihintoja enää tuoteta.

Kaikille kuluttajille muutos näkyy eritasoisesti. Kiinteähintaisia sopimuksia käyttäville vaikutus on lähinnä tekninen ja kulutuksen raportointi muuttuu tarkemmaksi. Pörssisähköasiakkaille muutos puolestaan tuo uusia mahdollisuuksia ja kenties myös haasteita sähkönkulutuksen optimointiin, ja automaation rooli sähkönkulutuksen optimoinnissa korostuu.