Kannattaako pörssisähkö vai onko kiinteä määräaikainen sähkösopimus parempi? Lue tiivistelmä vertailuista

Pörssisähkön hinta määräytyy markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kiinteä määräaikainen sähkösopimus puolestaan lukitsee sähkön hinnan sovituksi aikaväliksi – eli yleisimmin 6-24 kuukaudeksi sopimuksen kestosta riippuen. Katso alta tiivistelmä eri medioiden julkaisemista sähkösopimustyyppien vertailuista ja tutustu pörssisähkön ja kiinteähintaisten sopimusten hyviin ja huonoihin puoliin.


Kumpi on halvempi: pörssisähkö vai kiinteä sähkösopimus?

Eri medioissa julkaistujen vertailujen perusteella pörssisähkö on osoittautunut pidemmällä aikavälillä edullisemmaksi verrattuna kiinteähintaisiin, määräaikaisiin sähkösopimuksiin. Toisaalta määräaikaisen sähkösopimuksen valitseminen tarkoittaa, että hinta sopimuskaudeksi on tiedossa etukäteen eikä sähkön markkinahinnan seuraamiseen tarvitse uhrata sekuntiakaan aikaa.

  • Helsingin Sanomat kertoi syyskuussa 2024 akkuteknologiayhtiö Rebelvoltin vertailusta, jossa sähkösopimusmalleja vertailtiin kahden erilaisen kotitalouden todellisella kulutusdatalla. Pörssisähkön toteunutta hintaa verrattiin kiinteään sähkösopimukseen, jonka hinta oli 8,7 senttiä kilowattitunnilta. Yksiössä asuvalle henkilölle pörssisähkö oli 17 euroa edullisempi kiinteähintaiseen sopimukseen verrattuna. Sähkölämmitteisessä paritalossa asuneelle toiselle testikotitaloudelle ero oli 310 euroa vuodessa pörssisähkön hyväksi.
  • Kauppalehti kertoi muutama päivä Helsingin Sanomien artikkelin ilmestymisen jälkeen, että samainen Rebelvolt tutki asiaa myös tekemällä laskelmat kymmenelle erilaiselle erimerkkikotitaloudelle. Esimerkit oli poimittu todellisista suomalaisista kotitalouksista, jotka olivat antaneet luvan tietojen käyttöön. Tulos oli selvä: jokaisella kymmenellä kotitaloudella pörssisähkö olisi ollut halvempi vuonna 2023. Laskelmissa oli huomioitu spot-hinnan tuntimuutokset sekä kulutuksen painottuminen vuorokauden- ja vuodenajan mukaan. Rebelvoltin verkkosivuilta löytyy työkalu, jolla voit laskea oman tilanteesi aiemman kulutuksesi sekä nykyisen kiinteän sopimuksesi hintatietojen perusteella.
  • Helsingin Sanomien omassa vertailussa (01/2024) verrattiin pörssisähköä 10 senttiä kilowattitunnilta maksavaan kiinteään sähkösopimukseen neljässä eri kotitaloudessa. Kaukolämmitteisessä 61 neliön kolmiossa (vuosikulutus 1450 kWh) ero pörssisähkön eduksi oli vuodessa 33 euroa. Sähkönkulutusta ei ajoitettu. Kaukolämmitteisessä 108 neliön paritalossa (vuosikulutus 5600 kWh) pörssisähkö oli 115 euroa halvempi. Sähkönkäyttöä ei tässäkään taloudessa ajoitettu. Sähkölämmitteisessä 125 neliön paritalossa (vuosikulutus 20 000 kWh) ero oli 400 euroa pörssisähkön hyväksi. Tässä taloudessa lämminvesivaraajan käyttö oli ajoitettu yöhön, mutta muutoin kulutusta ei ajoitettu. Sähkölämmitteisessä 165 neliön rivitalossa (puolen vuoden kulutus 5600 kWh) pörssisähkö puolestaan tuli 140 euroa halvemmaksi puolen vuoden aikana, kun sähkönkäytöstä noin puolet oli onnistuttu ajoittamaan yöhön. Selvityksessä yllättävintä oli lehden mukaan se, että esimerkkien perusteella sähkönkäytön ajoituksella hintaan vaikuttaminen oli vaikeaa. Edes vertailun ainoa todellinen pörssisähkönkäyttäjä ja paras ajoittaja ei saanut puristettua omaa hintaansa pörssisähkön keskihinnan alle. Eroa jäi 0,5 senttiä per kWh. Toisaalta laiskakaan sähkönkäyttö ilman tuntihintojen syynäämistä ei Helsingin Sanomien mukaan nostanut sähkölaskua radikaalisti, koska halvat tunnit tasasivat kalliimpia.
  • Yle julkaisi lokakuussa 2024 artikkelin, jossa vertailtiin pörssisähköä ja kiinteähintaista sopimusta pääasiassa puulla lämpiävässä 80 neliön pientalossa (vuosikulutus 5368 kWh), sähkö- ja puulämmitteisessä 120 neliön omakoti- tai rivitalossa (11 571 kWh) sekä 200 neliön sähkölämmitteisessä omakotitalossa (21 832 kWh). Pörssisähkö oli edullisempi kaikilla kotitalouksilla, kun kiinteähintaisen sopimuksen esimerkkihinta oli 8,8 senttiä per kWh. Erot pörssisähkön eduksi olivat kolmella kotitaloudella vuodessa 82 euroa, 163 euroa ja 316 euroa.
  • Edellä linkatussa Ylen artikkelissa mainitaan myös Energiaviraston Markkinat-osaston johtajan tekemä yksityiskohtaisempi vertailu oman sähkölämmitteisen pientalonsa (16 500 kWh vuodessa) sähkölaskusta eri sopimusmalleilla. Tässä vertailussa pörssisähkö olisi tullut vuodessa 350 euroa halvemmaksi verrattuna täysin kiinteähintaiseen sähkösopimukseen. Selvityksessä käytetty aikaväli oli 1.10.2023-30.9.2024.

Edellä mainittuja vertailuja ei kuitenkaan voi yleistää käsittämään kaikkia kotitalouksia, vaan vertailu kannattaa aina tehdä oman sähkönkulutuksen ja sen ajoittamisen perusteella. Huomioi siis paitsi asuntosi lämmitysmuoto, myös se, haluatko ja pystytkö ajoittamaan sähkönkulutustasi edullisemmille tunneille.

Pienessä kerrostaloyksiössä asuvalle henkilölle hintaero eri sähkösopimusmallien kuluissa voi olla vuositasolla minimaalinen. Tilanne voi olla päinvastoin, jos kyseessä on iso sähkölämmitteinen omakotitalo.

Nykyään markkinoilta löytyy myös niin sanottuja hybridisopimuksia, jotka ovat ikään kuin pörssisähkön ja kiinteähintaisten sopimusten yhdistelmiä. Kuluttajaliiton mukaan tällaiset sähkösopimukset ovat kuitenkin saaneet asiakkailta kritiikkiä muun muassa hinnoittelun ennalta-arvaamattomuuden takia.

Vaihtamassa pörssisähköön? Huomioi tämä!

Pörssisähkön varsinainen hinta eli spot-hinta on sama kaikissa pörssisähkösopimuksissa. Sopimusten kuukausimaksuissa eli perusmaksuissa sekä sähkönmyyjien välityspalkkioissa eli marginaaleissa kuitenkin on eroja.

Näitä eroja vertailemalla voit säästää vuodessa sähkönkulutuksestasi riippuen yleensä noin 30 eurosta ylöspäin. Pienellä sähkönkulutuksella erot syntyvät perusmaksuissa, isommalla kulutuksella myös marginaaliin kannattaa kiinnittää huomiota.

Isossa sähkölämmitteisessä omakotitalossa ero kalleimman ja halvimman pörssisähkösopimuksen perusmaksujen ja marginaalien vuosikuluissa voi nousta yli 100 euron.

 

Pörssisähkön hyvät ja huonot puolet tiivistettynä

Pörssisähkösopimusta harkitessa kannattaa huomioida vähintäänkin seuraavat asiat:

Pörssisähkösopimuksen hyödyt

  • Pörssisähkön hinta vaihtelee sähkön kysynnän ja tarjonnan mukaan. Jos kysyntä on alhainen, esimerkiksi yöllä tai kesällä, hinta on edullinen ja säästät rahaa verrattuna kiinteähintaisiin sopimuksiin.
  • Jos pystyt ajoittamaan sähkönkulutustasi (esim. ajastamaan talosi laitteita), hyödyt edullisemmista tunneista. Pörssisähkö on yleensä halvinta yöllä ja viikonloppuisin, jolloin sähkön kysyntä on pienempää.
  • Edellä linkattujen vertailujen perusteella pörssisähkö on tullut kiinteähintaisia sopimuksia edullisemmaksi myös niissä tapauksissa, joissa sähkönkulutuksen ajoittamiseen ei ole kiinnitetty kovin suurta huomiota.
  • Pörssisähkösopimukset ovat lähes aina toistaiseksi voimassa olevia, jolloin voit irtisanoa sähkösopimuksen 14 päivän irtisanomisajalla. Jos esimerkiksi lähestyvä talvi ja sähkön hinta aiheuttavat vilunväreitä, voit nopeasti siirtyä vaikkapa kuuden kuukauden määräaikaiseen sopimukseen.

Pörssisähkön mahdolliset riskit ja huonot puolet

  • Pörssisähkön hinta voi vaihdella suuresti päivittäin ja vuodenajoittain riippuen esimerkiksi kysynnästä ja tarjonnasta ja säästä. Esimerkiksi talvella, jolloin lämmitykselle on suuri kysyntä, pörssihinta voi nousta korkeaksi.
  • Pörssisähkö ei välttämättä ole paras valinta, jos sinulle ei ole halua tai mahdollisuutta ajoittaa sähkönkulutusta tai seurata millään tavalla markkinahintoja. Kiinteähintaisen sopimuksen valitessasi maksat todennäköisesti hieman enemmän, mutta sähkön hintaa ei tällöin tarvitse miettiä, sillä se on tiedossa etukäteen.

 

Kiinteähintaisen sähkösopimuksen hyvät ja huonot puolet tiivistettynä

Kiinteähintaisen määräaikaisen sähkösopimuksen yleisimmät hyödyt ja mahdolliset miinuspuolet näyttävät seuraavilta:

Kiinteän sähkösopimuksen hyödyt

  • Kiinteähintaisessa sopimuksessa maksat aina saman hinnan riippumatta siitä, miten markkinahinnat vaihtelevat. Tämä tekee kuukausittaisista sähkölaskuista helpommin budjetoitavia, eikä sinun tarvitse huolehtia hintojen heilahteluista.
  • Kiinteä sähkön hinta suojaa sinut mahdollisilta hintojen nousuilta, jotka voivat tapahtua pörssissä erityisesti talvella tai kaikkein kuumimpina kesäkuukausina.
  • Kiinteä hinta tuo mielenrauhaa, sillä sähkön hinta ei muutu markkinoiden mukaan.

Kiinteän sähkösopimuksen huonot puolet

  • Jos markkinahinnat laskevat, et pääse nauttimaan halvemmista hinnoista. Jos otat pitkäkestoisen (esim. 24kk) kiinteähintaisen sopimuksen ja markkinahinnat laskevat sen aikana, saatat maksaa sähköstäsi ylimääräistä hyvinkin pitkään.
  • Jos sopimus on määräaikainen, et pääse siitä eroon yhtä joustavasti kuin toistaiseksi voimassa olevasta sopimuksesta.
  • Viime vuosien aikana tehdyissä vertailuissa kiinteähintaiset sähkösopimukset ovat olleet lähes poikkeuksetta pörssisähköä kalliimpia. Kiinteähintaisissa määräaikaisissa sopimuksissa sähköyhtiön on leivottava hintaan riskivara, koska se ei voi tarkasti tietää, millaisia sähkön markkinahinnat tulevaisuudessa ovat. Toisaalta pörssisähkön kanssa otat itse riskin siitä, että hinta voi ajoittain nousta korkealle.

 

Kannattaako pörssisähkö vuonna 2025?

Pörssisähkön hintaennuste vuodelle 2025 on epävarma, ja hinta voi vaihdella merkittävästi riippuen monista tekijöistä.

Marraskuun alun ennusteiden (Nasdaq) mukaan sähkön arvonlisäveroton hinta ensimmäisellä kvartaalilla, eli tammi–maaliskuussa, olisi noin 8,10 senttiä per kWh, ja toisella kvartaalilla, huhti–kesäkuussa, se laskisi 3,60 senttiin kilowattitunnilta.

Sähkön hinta voi kuitenkin vaihdella suuresti talvikuukausina, erityisesti kylmien jaksojen aikana. Tuulivoiman tuotanto voi olla vähäistä, ja sähkön kulutus kasvaa, mikä nostaa hintoja.

Tuulivoiman vaihtelu on erityisesti yksi suurimmista tekijöistä sähkön hinnan heilahteluissa, sillä jos tuulivoimaa ei ole tarjolla tarpeeksi, hinnat voivat nousta nopeasti.

Uusiutuvien energialähteiden, kuten tuuli- ja aurinkovoiman, lisääntyminen on lisännyt sähkön hinnan vaihtelua. Talvella, kun kylmät säät nostavat kulutusta ja tuulivoiman tuotanto voi heikentyä, hinta voi nousta korkeaksi.

Jos haluat välttää mahdolliset korkeammat hinnat talvella, voi olla järkevää harkita kiinteähintaista sähkösopimusta.