Miten sähkösopimus tehdään? Lue kohta kohdalta -ohjeet

Sähkösopimuksen solmimiseen liittyvät käytännöt eivät välttämättä ole tuttuja, jos olet muuttamassa ensimmäistä kertaa omaan vuokra-asuntoon tai sähkö on aiemmin kuulunut osaksi vuokraa. Lue alta, miten sähkösopimuksen tekeminen onnistuu verkossa alle 10 minuutissa. Vaikeasta asiasta ei ole kyse, ja tämän artikkelin lukemalla vältät yleisimmät sudenkuopat.


Mistä tiedän, tarvitseeko minun solmia sähkösopimus?

Jotkut vuokranantajat tarjoavat sähkön osana vuokraa. Tällöin sinun ei tarvitse itse tehdä sähkösopimusta. Asiasta on yleensä mainittu vuokrasopimuksessa, mutta jos näin ei ole, varmista asia vuokranantajaltasi.

Yleensä vuokralainen vastaa itse sähkösopimuksen tekemisestä, ja tämäkin asia on useimmiten mainittu suoraan vuokrasopimuksessa.

Sähkösopimuksen voit tehdä valitsemasi sähköyhtiön verkkosivuilla, ja tätä varten tarvitset asunnon osoitetiedot, muuttopäivän sekä omat yhteystietosi ja henkilötunnuksen.

 

Mitä erilaisia sähkösopimuksia on olemassa?

Tilastojen mukaan yli 90 prosenttia suomalaisten kotitalouksien sähkösopimuksista on joko:

  • määräaikaisia sähkösopimuksia kiinteällä hinnalla eli sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan
  • pörssisähkösopimuksia, joissa sähkön hinta vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaan
  • perinteisiä toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia, joissa sähkölle on asetettu hinta, jota sähköyhtiö voi kuitenkin muuttaa 30 päivän varoitusajalla.

Määräaikainen sähkösopimus on yleensä pituudeltaan 12 tai 24 kuukautta. Muutto on lähtökohtaisesti ainoa syy, jonka takia voit irtautua sopimuksesta kyseisenä sopimusaikana.

Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen voit koska tahansa irtisanoa 14 päivän irtisanomisajalla. Myös pörssisähkösopimukset ovat käytännössä aina toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia, joten niissäkin irtisanomisaika on 14 päivää.

Nykyään sähköyhtiöiltä löytyy myös niin sanottuja hybridisopimuksia, jotka yhdistelevät markkinahintaisen pörssisähkön ja määräaikaisten sopimusten ominaisuuksia. Sähkön hinta voi esimerkiksi muutoin olla pörssihintaista, mutta halutessasi voit tehdä hintakiinnityksiä vaikkapa talvikuukausiksi.

Tällaisten sopimusten osuus on kuitenkin varsin pieni, ja varsinkin ensimmäistä sähkösopimusta tehdessä voi olla turvallisempaa valita jokin perinteisemmistä sopimusmalleista.

 

Millaiselle kuluttajalle mikäkin sähkösopimus soveltuu?

Esimerkiksi pienissä kerrostaloasunnoissa sähköä kuluu usein niin vähän, että hintaerot eri sopimustyyppien välillä voivat olla vain 20-50 euroa vuodessa. Kovinkaan hintaviin virheisiin et siis voi sortua, valitsitpa minkä sopimustyypin tahansa.

Pörssisähkö on pitkässä juoksussa halvin sähkösopimustyyppi, koska kyse on markkinahintaisesta sähköstä. Tällöin sinun pitää kuitenkin varautua siihen, että joinakin kuukausina sähkö voi maksaa hieman enemmän.

Pörssisähkö on pitkällä aikavälillä edullisin vaihtoehto siinäkin tapauksessa, että et ole kiinnostunut seuraamaan sähkön hintavaihteluja ja ajoittamaan käyttöä edullisimmille tunneille. Tämä sopimustyyppi ei kuitenkaan välttämättä ole paras vaihtoehto, jos sähkönkulutuksesi on keskimääräistä suurempaa, budjetissasi ei ole lainkaan joustovaraa, eikä sähkön hinnan seuraaminen kiinnosta sinua pätkän vertaa.

Määräaikainen sähkösopimus voi olla parempi vaihtoehto, jos arvostat ennakoitavuutta, mielenrauhaa ja kulujen budjetointia etukäteen. Toisaalta saatat päätyä maksamaan ylimääräistä, jos sähkön markkinahinta lähteekin sopimusaikana laskuun. Määräaikaisesta sopimuksesta et pääse sopimusaikana eroon ilman muuttoa tai muuta painavaa syytä.

Kahden edellä mainitun vaihtoehdon välimalli on perinteinen toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Tässä sopimuksessa sähköyhtiö on asettanut sähkölle tietyn hinnan, joka voi kuitenkin muuttua. Hintamuutoksesta on lähtökohtaisesti ilmoitettava 30 päivää etukäteen. Pääset sopimuksesta joustavasti eroon 14 päivän irtisanomisajalla, jos et ole hintamuutokseen tyytyväinen.

Perinteinen toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus soveltuu hyvin kuluttajalle, joka arvostaa vakaata hintaa mutta samalla joustavuutta.

Vinkki: Pyri etsimään kampanjatarjous, jossa et joudu maksamaan sähköstä perusmaksua eli kuukausimaksua esimerkiksi ensimmäisen 3-6 kuukauden ajalta. Pienellä sähkönkulutuksella (esim. kerrostaloyksiöt) perusmaksun osuus on usein isompi kuin varsinainen sähköenergian hinta. Myös opiskelijoille voi olla erikseen tarjolla perusmaksuttomia sähkösopimuksia.

Jos valinta menee mönkään, lue tarvittaessa tietopaketti sähkösopimuksen vaihtamisesta. Ellet ole muuttamassa, vanhaa sopimusta ei tarvitse erikseen irtisanoa, vaan uusi sopimus korvaa vanhan. Yhteen sähkönkäyttöpaikkaan eli esimerkiksi kerrostaloasuntoon voi samaan aikaan olla voimassa vain yksi sähkösopimus.

Edellä käsittelimme tiivistetysti perusperiaatteet itselle parhaiten soveltuvimman sähkösopimuksen valinnasta. Kattavampaa lisätietoa löydät esimerkiksi Kuluttajaliiton julkaisemalta YouTube-videolta, jonka näet alla.

 

Miten uuden sähkösopimuksen tekeminen käytännössä tapahtuu?

Voit valita sähköyhtiösi vapaasti ja ostaa sähkön vaikkapa Vaasan Sähköltä tai Turku Energialta riippumatta siitä asutko Helsingissä tai Rovaniemellä. Katso linkin takaa kattava listaus sähköyhtiöistä. Pörssisähkösopimusten lisäksi lähes kaikilta yhtiöiltä löytyy niin määräaikaisia sähkösopimuksia kuin perinteisiä toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia.

Kun olet valinnut sähköyhtiön ja sinulle soveltuvan sopimustyypin, sähkösopimuksen tekeminen onnistuu seuraavilla askelmerkeillä:

  • 1. Mene sähköyhtiön verkkosivuille ja valitse haluttu sähkösopimus.
  • 2. Klikkaa ”Tilaa” tai ”Tee sähkösopimus” tai ”Valitse sähkösopimus”.
  • 3. Tunnistaudu sähköyhtiön verkkopalveluun verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
  • 4. Näppäile omat tietosi ja tiedot käyttöpaikasta eli asunnosta, johon sähkösopimuksen solmit. Sopimuksen alkamispäivämääräksi voit laittaa muuttopäivän tai muuttoa edeltävän arkipäivän, jos et ole varma, onko asunnossa muuttaessasi sähköt päällä. Sähkösopimus kannattaa tehdä verkossa 14 päivää ennen muuttoa, mutta saat yleensä sähköt päälle jopa samana tai viimeistään seuraavana päivänä, jos valitset verkkopalvelusta pikakytkennän tai soitat sähköyhtiöön. Hätä ei siis ole suuri, jos sähkösopimuksen tekeminen muuton keskellä pääsi unohtumaan.
  • 5. Hyväksy sopimusehdot klikkaamalla rasti ruutuun ja viimeistele tilaus vahvalla tunnistautumisella.

Tämän jälkeen kyseinen sähköyhtiö ilmoittaa tiedot sopimuksen syntymisestä paikalliselle sähkönsiirtoyhtiölle. Sinun ei tarvitse olla itse yhteydessä sähkönsiirtoyhtiöön.

Sitten kaikki onkin kunnossa.

Huomaa tämä:

Sopimusta solmiessasi sähköyhtiö saattaa tiedustella sinulta arviota vuosittaisesta sähkönkulutuksestasi ja suositella jotakin sopimusta kyseiseen kulutusarvioon perustuen.

Jos esimerkiksi muutat alle 35 neliön kerrostaloasuntoon, varsin tavanomainen vuosikulutus on 1200-1600 kWh vuodessa. Sähkösopimuksen tekeminen onnistuu toki myös ilman vuosikulutusarviota.

 

Kuinka paljon etukäteen uusi sähkösopimus kannattaa tehdä?

Yleensä uusi sähkösopimus kannattaa tehdä vähintään 14 päivää ennen muuttoa. Usein sähkösopimuksen saa kuitenkin voimaan nopeammin, ja pikakytkennän avulla tarvittaessa vaikka vielä samaksi arkipäiväksi. Pikakytkennästä saatetaan kuitenkin veloittaa lisämaksu.

 

Mistä sähkön hinta koostuu?

Sähköstä maksaessasi maksat sähköenergian hinnasta sekä sähkönsiirrosta.

  • Sähköenergian voit ostaa valitsemaltasi sähkönmyyjältä eli sähköyhtiöltä. Sähköenergiasta maksat kulutuksen mukaan, ja lisäksi sopimukseen kuuluu yleensä muutaman euron kiinteä kuukausimaksu. Hinnat sisältävät arvonlisäveron.
  • Sen sijaan sähkönsiirtoyhtiö määrittyy asuinpaikkasi mukaan ja siihen et voi vaikuttaa. Sähkönsiirtolasku sisältää lähtökohtaisesti sähköveron, sähkönkulutuksen mukaan määräytyvän energiamaksun, kiinteän kuukausimaksun ja arvonlisäveron.

Saatat tästä syystä saada sähköstä kaksi erillistä laskua. Sinun ei tarvitse olla sähkönsiirtoyhtiöön itse yhteydessä, kun olet tekemässä sähkösopimusta.

Joissakin tilanteissa molemmat menoerät saatetaan kuitenkin veloittaa samalla laskulla. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, jos teet sähkösopimuksen Helen Oy:n kanssa ja asut Helsingissä, jossa sähkönsiirtoyhtiönä toimii Helen Sähköverkko Oy.

Suomessa toimivat sähkönsiirtoyhtiöt eli sähköverkkoyhtiöt on listattu Energiaviraston verkkosivuille. Sähkösopimusta tehdessäsi sinun ei kuitenkaan tarvitse tietää, minkä sähkönsiirtoyhtiön alueelle olet muuttamassa. Sähkönmyyjä toimittaa tiedot sähkösopimuksestasi oikealla sähkönsiirtoyhtiölle, eikä sinun tarvitse vaivata asialla päätäsi.

Yleensä sähkölasku saapuu kerran kuukaudessa, mutta laskutusväli voi myös olla väljempi – esimerkiksi kahden tai kolmen kuukauden välein. Sähkönsiirtoyhtiö puolestaan voi lähettää laskunsa esimerkiksi kolmen kuukauden välein.

Sähköyhtiön tai sähkönsiirtoyhtiön verkkopalvelussa voit yleensä vaikuttaa laskutusväliin ja halutessasi valita e-laskun, joka tulee suoraan verkkopankkiisi hyväksyttäväksi.

 

Mitä, jos en ole tyytyväinen sähkösopimukseeni tai haluan vaihtaa sen?

Kun teet sähkösopimuksen verkossa tai puhelimitse, sopimuksella on kuluttajansuojalain mukainen 14 päivän peruutusaika. Kyseinen peruutusaika koskee myös määräaikaisia sopimuksia.

Jos 14 päivää on mennyt, voit irtisanoa sopimuksesi koska tahansa 14 päivän irtisanomisajalla, jos kyseessä on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Määräaikaista sähkösopimusta et sen sijaan voi irtisanoa ilman muuttoa tai muuta painavaa syytä.

Kun et ole muuttamassa, mutta haluat vaihtaa toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksesi, uuden sopimuksen solmiminen riittää. Valitsemasi sähköyhtiö hoitaa vanhan sopimuksen irtisanomiseen liittyvät toimet.

Jos taas kyseessä on muutto, sinun pitää muistaa irtisanoa vanha sähkösopimuksesi ja tehdä uuteen asuntoon uusi sähkösopimus. Vanhan sopimuksen irtisanominen onnistuu sähköyhtiön verkkosivujen kautta muutamassa minuutissa.

Entäpä, jos unohdit muuttaessa irtisanoa vanhan sähkösopimuksen? Hätä ei yleensä ole tämän näköinen, sillä yhteen sähkönkäyttöpaikkaan eli esimerkiksi asuntoon voi samaan aikaan olla voimassa vain yksi sähkösopimus. Vanha sopimuksesi katkeaa, jos uusi vuokralainen on tehnyt kohteeseen uuden sähkösopimuksen.

Aina näin ei kuitenkaan ole, jos asunto on esimerkiksi jäänyt tyhjilleen. Tällöin vanha sopimus kannattaa irtisanoa pikimmiten, ettet maksa turhaan kahden eri asunnon sähkölaskua.