Näin toimii markkinahintainen sähkösopimus
Pörssisähkö tarkoittaa sähkösopimusta, jossa sähkön hinta määräytyy suoraan pohjoismaisessa Nord Pool -sähköpörssissä kysynnän ja tarjonnan mukaan.
Spot-hinta, eli pörssisähkön varsinainen hinta, muodostuu kysynnän ja tarjonnan kohdatessa: sähköä ostavat tahot, kuten myyntiyhtiöt ja teollisuusyritykset, tekevät tarjouksia siitä, kuinka paljon sähköä he tarvitsevat ja millä hinnalla.
Samaan aikaan sähköntuottajat ilmoittavat, millä hinnalla ja määrällä he voivat sähköä tuottaa ja myydä. Seuraavan päivän hinnat ovat tiedossa aina päivää etukäteen.
Pörssisähkön hinta vaihtelee tunneittain, ja se on yleensä edullisempi silloin, kun sähköä tuotetaan runsaasti ja kulutus on vähäistä – esimerkiksi yöllä. Korkean kulutuksen aikana tai tuotannon ollessa rajoitettua hinta nousee.
Pörssisähkösopimuksen lopullinen hinta muodostuu sähköpörssin tuntihinnasta eli spot-hinnasta, johon lisätään arvonlisävero sekä sähköyhtiön perimästä välityspalkkiosta eli marginaalista sekä kiinteästä kuukausimaksusta eli perusmaksusta.
Markkinahinta eli spot-hinta on sama kaikilla yhtiöillä, mutta välityspalkkioissa ja perusmaksuissa on sähköyhtiökohtaisia eroja. Siksi myös pörssisähkösopimukset kannattaa vertailla.
Lisäksi maksat erikseen sähkönsiirrosta paikalliselle verkkoyhtiölle, jota et voi kilpailuttaa. Sähköverkkoyhtiö määräytyy asuinpaikkasi perusteella.
Lue alta kattavammat artikkelit olennaisimmista asioista, jotka sinun voi olla hyvä tietää ennen pörssisähköön siirtymistä. Lyhyemmän tiivistelmän artikkeleista löydät kuvavalikon alta.
Harkinnassa pörssisähköön siirtyminen? Tiedä ainakin nämä asiat
Pörssisähkön hinnan muodostuminen käytännössä
Lue, miten spot-hinta eli pörssisähkön varsinainen hinta muodostuu kysynnän ja tarjonnan mukaan.
Pörssisähkö vai kiinteähintainen sähkösopimus?
Molemmissa sopimusmalleissa on omat hyvät ja huonot puolensa. Lue artikkeli, jos et vielä ole varma valinnastasi.
Mistä halvin pörssisähkösopimus?
Spot-hinta on sama kaikilla sähkönmyyjillä, mutta välityspalkkioissa ja kuukausimaksuissa on eroja. Siksi pörssisähkösopimukset kannattaa vertailla.
Miksi pörssisähkö on juuri nyt kallista tai halpaa?
Tutustu yleisimpiin syihin, joiden takia pörssisähkö on joinakin päivinä erityisen kallista tai halpaa.
Sähkösopimuksen vaihtaminen ja irtisanominen
Sähkösopimuksen irtisanomiseen liittyvät käytännöt riippuvat siitä, onko sopimuksesi määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva.
Mistä näkee oman sähkönkulutuksen ja sähkösopimuksen tiedot?
Tutustu tapoihin, joiden avulla voit helposti selvittää nykyisen sähkönkulutuksesi tai tarkistaa sähkösopimuksesi tiedot.
Pörssisähköä myyvät yhtiöt Suomessa
Katso kattava listaus Suomessa toimivista sähkönmyyjistä, joiden kanssa voit solmia pörssisähkösopimuksen.
Pörssisähkön keskihinta kuukausittain ja vuosittain
Tarkista pörssisähkön aiemmat keskihinnat kuukausi- tai vuositasolla.
10 valikoitua faktaa pörssisähköstä
- 1. Pörssisähkösopimus saattaa soveltua sinulle, jos voit ja haluat ajoittaa sähkönkulutustasi halvemmille tunneille ja olet edes jollain tasolla valmis seuraamaan hinnanvaihteluita. Kiinteähintainen sähkösopimus voi kuitenkin olla fiksumpi valinta, jos arvostat hintojen ennakoitavuutta, etkä halua lainkaan seurata sähkön hinnan nousuja ja laskuja. Nykyään tarjolla on myös niin sanottuja hybridisähkösopimuksia, jotka ovat pörssisähkösopimuksen ja kiinteähintaisen sopimuksen yhdistelmiä.
- 2. Eri medioiden tekemien vertailujen perusteella pörssisähkö on viime aikoina ollut kiinteähintaisia sähkösopimuksia edullisempi sopimustyyppi. Ero voi korostua etenkin paljon sähköä kuluttavissa kohteissa, kuten isoissa sähkölämmitteisissä omakotitaloissa.
- 3. Pörssisähkösopimuksen kuluista valtaosa muodostuu markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan määräytyvästä spot-hinnasta, joka on sama kaikilla sähkönmyyjillä. Myös sähkösopimusten yhtiökohtaiset perusmaksut sekä marginaalit voivat kuitenkin muodostaa kahden sopimuksen välille esimerkiksi 30-100 euron hintaeron vuodessa. Pörssisähkösopimusten marginaaleja kannattaa vertailla, jos asut paljon sähköä kuluttavassa asunnossa. Jos sen sijaan asut kerrostaloyksiössä, suurin hintaero muodostuu kuukausimaksuista eli perusmaksuista.
- 4. Kampanjatarjouksia hyödyntämällä voit saada pörssisähkösopimuksen ilman perusmaksua esimerkiksi ensimmäiseksi 3-6 kuukaudeksi. Jotkut sähköyhtiöt tarjoavat myös yksinomaan opiskelijoille räätälöityjä etuja.
- 5. Pörssisähkösopimukset ovat lähtökohtaisesti toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia. Se tarkoittaa, että halutessasi voit irtisanoa sähkösopimuksen 14 päivän irtisanomisajalla. Tarvittaessa pääset siis pörssisähköstä nopeasti eroon, jos et syystä tai toisesta koekaan sitä oikeaksi sopimusmalliksi itsellesi.
- 6. Pörssisähkön kalleimmat tunnit ovat silloin, kun sähkön kulutus on huipussaan, eli yleensä aamuisin kello 8.00–10.00 ja iltaisin kello 18.00–20.00, kun ihmiset heräävät, tekevät ruokaa ja käyttävät enemmän sähköä. Pörssisähkön halvimmat tunnit ovat yleensä yöajat kello 23–07 välillä. Poikkeuksia voi kuitenkin esiintyä.
- 7. Voit seurata ajantasaisia hintatietoja internetin eli vertailusivustoilla tai puhelimessasi toimivan sähkönseurantasovelluksen avulla. Eri sähkönmyyjillä on seurantaa varten omia sovelluksiaan. Voit käyttää myös Suomen sähkönsiirron kantaverkkoa kehittävän Fingridin omaa Tuntihinta-sovellusta. Yksi vaihtoehto on myös hyödyntää pörssisähkörelettä eli laitetta, joka ohjaa sähkölaitteiden käyttöä automaattisesti pörssisähkön tuntihintojen perusteella. Näin kulutuksen ajoittaminen edullisimmille tunneille hoituu automaattisesti.
- 8. Nord Pool on Pohjoismaiden, Baltian ja useiden Euroopan maiden sähköpörssi, jonka omistavat alueen kantaverkkoyhtiöt. Pörssi mahdollistaa sähkön rajat ylittävän kaupankäynnin, jolloin esimerkiksi ruotsalainen ylijäämäsähkö voidaan myydä Suomeen tai suomalainen ylijäämäsähkö Viroon. Nord Poolin tarkoituksena on lisätä kilpailua, tasata kysyntäpiikkejä ja määrittää spot-hinnat kysynnän ja tarjonnan perusteella kaikille markkina-alueille, kuten Suomelle.
- 9. Pörssisähkön hintaan vaikuttavat kysynnän ja tarjonnan vaihtelut: sähkön hinta on yleensä kallista, kun kulutus on suurta tai tuotantoa rajoitetaan esimerkiksi voimalaitosten huoltojen tai vähäisen tuulivoiman vuoksi. Halpoja hintoja esiintyy, kun sähköä tuotetaan runsaasti, kuten tuulisina päivinä, mutta kulutus on samaan aikaan vähäistä. Talvella pörssisähkö on usein kalliimpaa, koska kylmä sää lisää lämmitykseen tarvittavan sähkön kysyntää.
- 10. Suomessa kuluttajat voivat vapaasti kilpailuttaa ja valita pörssisähköyhtiönsä, sillä sähkönmyynti on avointa kilpailulle. Sähkönsiirtoyhtiötä sen sijaan ei voi valita, koska se määräytyy asuinpaikan perusteella.