Miksi saat sähkön käytöstä kaksi erillistä laskua, kun kaverisi saa ainoastaan yhden? Entä miten sähköstä maksettava hinta muodostuu ja paljonko sähkölasku tavanomaisesti on kuukaudessa? Näihin ja moniin muihin sähkölaskun syvintä olemusta käsitteleviin kysymyksiin löydät vastaukset tältä sivulta.
Mistä maksat, kun maksat sähköstä?
Sähkölasku koostuu:
- sähköenergian hinnasta
- sähkönsiirron hinnasta
- sähköverosta (joka muodostuu sähkön valmistevero-osuudesta ja huoltovarmuusmaksusta)
- arvonlisäverosta (25,5 %).
Sähköenergian toimittajan eli sähköä sinulle myyvän sähköyhtiön voit valita vapaasti. Sen sijaan sähkönsiirtoyhtiö määräytyy asuinpaikkasi mukaan ja sitä et voi kilpailuttaa.
Sähkönsiirto tarkoittaa tiivistetysti sitä, että sähköenergiaa siirretään sähköverkon kautta sähkön tuottajalta sähkön käyttäjälle eli tässä tapauksessa sinulle. Siirrosta vastaa paikallinen sähkönsiirtoyhtiö eli sähköverkkoyhtiö.
Sähkönsiirto ja sähköenergia voidaan veloittaa joko yhdellä laskulla tai kahdella erillisellä laskulla riippuen siitä, mistä olet sähköenergian ostanut ja oletko valinnut yhden vai erilliset laskut.
- Kuvitellaan, että asut Helsingissä, jossa sähkönsiirrosta vastaa Helen Sähköverkko Oy. Jos olet valinnut sähkönmyyjäksi Helen Oy:n, sekä sähkönsiirto että sähköenergia veloitetaan yhdellä laskulla. Jos taas olet valinnut sähkönmyyjäksi vaikkapa Lumme Energian, Fortumin tai Vaasan Sähkön, saat erillisen laskun sähköenergiasta.
- Fortum puolestaan kertoo verkkosivuillaan, että saat aina erillisen laskun sähkönsiirrosta – paitsi, jos paikallinen verkkoyhtiösi on Caruna, jolloin saat yhteislaskun sähkön käytöstä ja sähkönsiirrosta. Voit kuitenkin tässäkin tapauksessa pyytää erilliset laskut, jos niin haluat.
Sähköyhtiön lasku
Sähkönmyyjältä saapuvalla laskulla maksat sähköenergiasta. Yleisimpiä sopimustyyppejä ovat markkinahintaiset pörssisähkösopimukset sekä kiinteähintaiset määräaikaiset sopimukset.
Yleensä molempiin sopimustyyppeihin kuuluu perusmaksu eli kiinteä kuukausimaksu sekä sähkönkulutukseen perustuva hinta, joka ilmoitetaan muodossa senttiä per kilowattitunti eli snt/kWh.
Kuluttajille eli tavallisille yksityishenkilöille ilmoitetut hinnat sisältävät aina arvonlisäveron (25,5 %).
Voit valita vapaasti sähköyhtiösi. Vaikka asuisit Helsingissä, voit siis ostaa sähkösi vaikkapa Vaasan Sähköltä tai Turku Energialta.
Esimerkki sähkölaskusta
Alla viitteellinen esimerkkikuva sähkölaskusta, jossa sähkönmyyjänä on Lumme Energia Oy. Laskusta on poistettu tunniste- ja maksutiedot ja lukuja on muuteltu.
Sähkönsiirtoyhtiön lasku
Sähkönsiirtolasku muodostuu:
- kiinteästä kuukausittaisesta perusmaksusta
- sähköenergian siirtämisestä kulutuksen mukaan (energiamaksu snt/kWh)
- sähköverosta
- arvonlisäverosta (25,5 %).
Sähkönsiirtohinnat vaihtelevat alueittain, etkä pysty vaikuttamaan siihen, paljonko kiinteä kuukausittainen perusmaksu on. Sähkönsiirtoyhtiö määrittää myös energiamaksun eli sen, kuinka monta senttiä sinulta veloitetaan per kilowattitunti.
Alla näkyvällä esimerkkilaskulla kiinteä perusmaksu on ollut 4,83 euroa kuukaudessa ja energiamaksu puolestaan 2,9618 snt/kWh. Esimerkiksi joulukuussa enegiamaksua on tällöin maksettu 2,83 euroa (kulutus 95,566 kWh x 2,9618 senttiä) ja sähköveroa 2,71 euroa (kulutus 95,566 kWh x 2,82752 senttiä).
Kotitalouksien kohdalla sähköveron veroluokka on 1, jolloin sähkövero on 1.9.2024 alkaen ollut 2,827515 snt/kWh. Tämä hinta sisältää valmistevero-osuuden, huoltovarmuusmaksun ja arvonlisäveron 25,5 %.
Sähkövero siis muodostuu käytännössä sähkön valmisteverosta sekä huoltovarmuusmaksusta. Molemmat maksut menevät sähkönsiirtoyhtiön kautta valtion kassaan. Sähköveroa maksat sähkön käytöstä, ja huoltovarmuusmaksulla puolestaan katetaan sellaisia valtiolle syntyviä menoja, jotka aiheutuvat yhteiskunnan varautumiseen sekä häiriötilanteiden hallintaan liittyvistä kuluista.
Esimerkki sähkönsiirtolaskusta
Kuvasta on poistettu tunniste- ja maksutiedot ja lukuja on muuteltu.
Sähkönsiirtoyhtiöön et siis voi vaikuttaa. Kiinnitä sen sijaan huomiosi siihen, minkä sähköyhtiön eli sähkönmyyjän valitset, paljonko kyseinen yhtiö veloittaa sähköenergiasta ja kuinka ison kuukausittaisen perusmaksun se veloittaa.
Olen solmimassa sähkösopimusta, tarvitseeko minun olla yhteydessä sähkönsiirtoyhtiöön?
Ei tarvitse. Kun valitset sähkönmyyjäsi ja solmit sähkösopimuksen verkossa, kyseinen sähköyhtiö ilmoittaa automaattisesti tiedot sopimuksen syntymisestä paikalliselle sähkönsiirtoyhtiölle.
Kuinka usein ja milloin sähkölasku tulee?
Vastaus riippuu siitä, minkä sähköyhtiön olet valinnut ja kuka vastaa sähkönsiirrosta. Voit yleensä vaikuttaa laskutusväliin myös itse kirjautumalla sähkönmyyjän tai sähkönsiirtoyhtiön verkkopalveluun.
Hyvin usein sähkölasku tulee kerran kuukaudessa tai kolmen kuukauden välein. Myös sähkönsiirrosta maksetaan yleensä kuukausittain, mutta laskutusväli voi olla väljempikin.
Esimerkiksi tämän artikkelin kirjoittaja saa sähkönmyyjältään laskun kerran kuukaudessa, mutta sähkönsiirtoyhtiö lähettää oman erillisen laskunsa kolmen kuukauden välein. Kyseinen sähkönmyyjä ei tarjoa vaihtoehdoksi muuta kuin kuukauden välein saapuvaa laskua. Sen sijaan sähkönsiirtoyhtiön verkkopalvelussa voisin valita laskutusväliksi joko yhden, kaksi tai kolme kuukautta.
Sähkönmyyjän tai sähkönsiirtoyhtiön verkkopalvelun kautta voit myös halutessasi siirtyä paperilaskutuksesta sähköpostilaskuun tai suoraan verkkopankkiin tulevaan e-laskuun. Samasta paikasta löydät myös tiedon siitä, mihin kohtaan kuukautta laskun eräpäivä ajoittuu.
Paljonko on normaali sähkölasku kuukaudessa?
Sähköstä maksettava hinta riippuu täysin siitä, missäpäin Suomea asut (sähkönsiirtoyhtiön veloittama hinta), mistä olet sähkösi ostanut (sähkönmyyjän veloittama hinta) ja kuinka paljon sähköä kulutat.
Pienessä kaukolämmöllä lämpiävässä kerrostaloasunnossa sähkönkulutus on luonnollisesti moninkertaisesti pienempää verrattuna isoon sähkölämmitteiseen omakotitaloon.
Kerrostalossa pienessä yksiössä normaali sähkölasku voi olla vain 10 euroa kuukaudessa. Vastaavasti ison omakotitalon sähkölasku voi helposti kohota yli 100 euroon kuukaudessa. Luvut ovat suuntaa antavia.
Paljonko sähköä yleensä kuluu vuodessa? Katso suuntaa antavat esimerkkitilanteet alta. Lämmitysmuoto vaikuttaa asiaan hyvin paljon, ja lisäksi maa- ja ilmalämpöpumpuilla voi omakotitalossa vaikuttaa merkittävästi sähkönkulutukseen.
Sähkönkulutus | Vuodessa |
---|---|
100 neliön omakotitalo, jossa asuu nelihenkinen perhe ja lämmitysmuotona on kaukolämpö. | 5000 kWh |
100 neliön omakotitalo, jossa asuu nelihenkinen perhe ja lämmitysmuotona on sähkö. | 20 000 kWh |
Kerrostalon yksiö | 1500-2500 kWh |
Kerrostalon kaksio | 2000-3000 kWh |
Kerrostalon kolmio | 3000-4000 kWh |
Ylempänä tällä sivuilla näkyvät viitteelliset esimerkkilaskut osoittavat, että kyseisessä tapauksessa joulukuun sähkölasku on ollut yhteensä 16 euroa eli sähkönmyyjälle maksettu 5,63 euroa ja sähkönsiirrosta joulukuulta maksettu 10,37 euroa.
Asumiskohde on kaukolämmöllä lämpiävä noin 70 neliön kerrostaloasunto, ja sähkösopimustyyppinä on pörssisähkösopimus, josta ei ensimmäisen puolen vuoden aikana veloiteta kuukausittaista perusmaksua. Sähkönkulutusta ei ole ajoitettu edullisimmille tunneille, vaan sähköä on käytetty miten ja milloin lystää.
- Katso myös: Pörssisähkön keskihinnat viime kuukausilta
Milloin sähköt menevät poikki, jos sähkölasku jää maksamatta?
Sähköt eivät katkea heti, jos olet unohtanut maksaa sähkölaskun. Mikäli sinulla on erilliset sopimukset sähkönmyyjän ja sähkönsiirrosta vastaavan yhtiön kanssa, sähköt voivat katketa vasta, jos maksamatta on yli 250 euroa ja vanhimman maksamatta olevan laskun eräpäivästä on mennyt yli kolme kuukautta.
Jos sähköenergia ja sähkönsiirto tulevat samalla laskulla paikalliselta toimijalta, vastaavat euro- ja aikamääreet ovat 500 euroa ja kolme kuukautta. Käytännössä sähköt toimivat siis vielä useiden kuukausien ajan, vaikka maksut olisivat myöhässä. Ennen sähkön katkeamista saat sähköyhtiöltäsi katkaisuvaroituksen, jossa katkaisuajankohta on kerrottu.
Teet sähkölaskun maksamisesta helpompaa, kun käyt sähkönmyyjän ja/tai sähkönsiirtoyhtiön verkkopalvelussa tilaamassa itsellesi e-laskun. Tällöin laskut tulevat suoraan verkkopankkiisi ja tehtäväksesi jää vain tarkistaa ja hyväksyä ne.