Sähkösopimuksen vaihtaminen: Voiko pörssisähkön irtisanoa ja muut useimmin kysytyt kysymykset aiheesta

Näin käy toistaiseksi voimassa olevan tai määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanominen

Voit irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen 14 päivän irtisanomisajalla. Määräaikaista sähkösopimusta et lähtökohtaisesti voi irtisanoa sopimusaikana, ellei kyseessä ole muutto. Yksi pörssisähkösopimuksen hyvistä puolista on se, että sopimus on käytännössä aina toistaiseksi voimassa oleva, jolloin myös irtisanominen onnistuu tarvittaessa nopeasti. Tämän artikkelin luettuasi tiedät, miten toistaiseksi voimassa olevan tai määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanominen käytännössä hoituu ja mitä asioita on hyvä tietää ennalta.


Mistä tiedän, onko nykyinen sähkösopimukseni toistaiseksi voimassa oleva vai määräaikainen?

Voit tarkistaa asian kirjautumalla sähköyhtiösi verkkopalveluun. Jos et tiedä, mistä yhtiöstä sähkösi ostat, voit käyttää apuna Fingridin DataHub-palvelua. Asian selvittäminen vie aikaa muutaman minuutin.

 

Mikä on toistaiseksi voimassa olevan pörssisähkösopimuksen irtisanomisaika?

Toistaiseksi voimassa olevissa pörssisähkösopimuksissa irtisanomisaika on asiakkaan näkökulmasta yleensä 14 päivää. Tämä tarkoittaa, että asiakas voi irtisanoa sopimuksen kahden viikon varoitusajalla, ja sopimus päättyy silloin, kun irtisanomisaika täyttyy.

Jos sähköyhtiö irtisanoo sopimuksen, irtisanomisaika on pidempi. Sähköyhtiön on lähtökohtaisesti ilmoitettava irtisanomisesta vähintään 30 päivää etukäteen, jotta asiakas ehtii hankkia uuden sopimuksen ilman keskeytystä sähkön saannissa.

Myös sopimuksen hinnankorotuksista eli käytännössä marginaalin tai perusmaksun muutoksesta on ilmoitettava asiakkaalle vähintään 30 päivää etukäteen. Toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa hintamuutokset ovat mahdollisia sähkömarkkinalain ja sopimusehtojen puitteissa.

 

Miksi pörssisähkösopimukset ovat yleensä toistaiseksi voimassa olevia?

Pörssisähkösopimus on lähes aina toistaiseksi voimassa oleva sopimus, koska hinnoittelu perustuu tuntikohtaiseen markkinahintaan, eli sähkön hinta on jatkuvasti ajantasainen.

Sähköyhtiöillä ei ole pörssisähkössä vastaavaa riskiä kuin kiinteähintaisissa määräaikaisissa sopimuksissa, joissa yhtiön tulee asiakkaan tavoin sitoutua tiettyyn hintatasoon pitkäksi aikaa.

Yksi pörssisähkön eduista onkin se, että pörssisähkösopimuksen irtisanominen onnistuu tarvittaessa milloin tahansa 14 päivän irtisanomisajalla. Sähkönmyyjän puolelta irtisanomisaika on tyypillisesti 30 päivää.

Toki poikkeuksiakin on: esimerkiksi Kauppalehti kertoi muutama vuosi sitten perheestä, joka oli solminut pörssisähkösopimuksen määräaikaisena.

Yleensä pörssisähkö vaihdetaan joko määräaikaiseen sopimukseen tai halvempaan pörssisähkösopimukseen. Halvempi pörssisähkösopimus tarkoittaa käytännössä sellaista sähkösopimusta, jonka perusmaksu ja/tai marginaali ovat pienempiä nykyiseen sopimukseen verrattuna. Pörssisähkön varsinainen hinta eli spot-hinta on sama kaikissa pörssisähkösopimuksissa.

Huom. Poikkeukset ovat mahdollisia, joten tarkista aina oman pörssisähkösopimuksesi sopimusmalli sähkönmyyjän verkkosivuilta tai sopimusehdoista. Markkinoilta löytyy nykyään myös pörssisähkösopimuksia, joissa asiakas voi halutessaan tehdä hintakiinnityksiä eli lukita sähkön hinnan tietyksi määräajaksi. Tarjolla on myös niin sanottuja hybridisopimuksia, jotka yhdistävät kiinteähintaisen sähkön ja pörssisähkön hinnoittelun, jolloin osa kulutuksesta laskutetaan kiinteään hintaan ja osa pörssihinnan mukaan.

 

Miten irtisanominen käytännössä tehdään eri tilanteissa?

Kun teet uuden sähkösopimuksen samaan osoitteeseen, uusi sähköyhtiö voi yleensä hoitaa vanhan sopimuksen irtisanomisen puolestasi.

Tämä tekee vaihtamisesta helppoa ja varmistaa, että sähkön toimitus jatkuu katkotta, kun uusi sopimus astuu voimaan vanhan päätyttyä. Käytännössä sinun ei siis tarvitse olla yhteydessä vanhaan sähkönmyyjään. Sähkösopimuksen vaihtaminen sujuu nopeimmillaan muutamassa minuutissa.

 

Miten sähkösopimuksen irtisanominen tehdään, kun kyseessä on muutto?

Jos kuitenkin muutat uuteen asuntoon, irtisanomisprosessi vaatii oman ilmoituksen. Vanhan asunnon sähkösopimus pysyy voimassa, kunnes irtisanot sen tai kunnes joku (eli esimerkiksi uusi vuokralainen) tekee samaan kohteeseen uuden sähkösopimuksen.

Muutossa on siis tärkeää ilmoittaa vanhan asunnon sähkösopimuksen irtisanomisesta, jotta laskutus päättyy oikeaan aikaan, etkä joudu maksamaan turhasta.

 

Entä jos kyseessä olisi määräaikainen sähkösopimus?

Kuluttajaliitto muistuttaa, että myös määräaikaisen sähkösopimuksen voi lähtökohtaisesti irtisanoa muuton vuoksi, ellei asiasta ole sovittu toisin.

Mikäli määräaikaisen sopimuksen sopimuskauden kesto on yli kaksi vuotta, sopimuksen voi ilman muuttoakin irtisanoa kahden vuoden jälkeen samaan tapaan kuin toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen.

Pääsääntö kuitenkin on, että määräaikainen sähkösopimus päättyy vasta määräajan umpeutuessa. Sopimussakon maksamalla voit kuitenkin yleensä purkaa sopimuksen aiemminkin. Käytännöissä on yhtiökohtaisia eroja.

 

Milloin ja miksi pörssisähkösopimus yleensä irtisanotaan?

Pörssisähkösopimuksen irtisanominen on tavallista silloin, kun markkinahinnat nousevat ja asiakas haluaa siirtyä kiinteähintaiseen sopimukseen, jossa hintavaihtelut eivät vaikuta sähkölaskuun.

Myös muuton yhteydessä sopimus usein irtisanotaan, koska uuteen osoitteeseen on tehtävä uusi sähkösopimus. Myös vanhan sähkösopimuksen siirto uuteen osoitteeseen on mahdollista, jos olet tyytyväinen nykyiseen sopimukseesi. Muista ilmoittaa siirrosta sähköyhtiön verkkopalvelussa hyvissä ajoin ennen muuttoa.

 

Voiko saman yhtiön kanssa tehdä uuden pörssisähkösopimuksen irtisanomisen jälkeen?

Joillakin sähköyhtiöillä on sopimusehdoissaan maininta, jonka mukaan heillä ei ole velvollisuutta tehdä kanssasi uutta pörssisähkösopimusta, jos edellisen irtisanomisesta on kulunut aikaa alle 12 kuukautta.

Jos siis vaihdat sähkönmyyjä A:n pörssisähkön johonkin toiseen sähkösopimukseen ja tuletkin katumapäälle, et välttämättä voi heti palata sähkönmyyjä A:n pörssisähköasiakkaaksi. Voit toki solmia pörssisähkösopimuksen jonkun muun sähkönmyyjän kanssa.

 

Mitä sähkösopimuksen irtisanominen maksaa?

Sähkösopimuksen vaihtaminen on yleensä maksutonta, jos kyseessä on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, joka on irtisanottavissa ilman ylimääräisiä kustannuksia 14 päivän irtisanomisajalla.

Määräaikaisen sopimuksen vaihtaminen voi kuitenkin johtaa sähköyhtiöstä riippuen sopimussakkoon tai ennenaikaisen irtisanomisen maksuihin, mikäli sopimusehdot näin määräävät. Tarkista siksi aina nykyisen sopimuksen ehdot ennen sähkösopimuksen vaihtoa, jotta vältyt yllättäviltä kustannuksilta.

Vuoden 2024 keväällä julkaistun selvityksen mukaan valtaosa sähkönmyyjistä on kuitenkin nykyään luopunut kiinteähintaisista sopimussakoista.

 

Miksi saan kaksi sähkölaskua eli voiko henkilöllä olla kaksi sähkösopimusta päällekkäin?

Yhdellä henkilöllä voi olla useampi sähkösopimus, jos ne ovat eri osoitteisiin. Kahta päällekkäistä sähkösopimusta samaan osoitteeseen ei voi tehdä.

Muutossa on tärkeää muistaa irtisanoa vanhan asunnon sähkösopimus, jotta vältyt maksamasta sähköä kahteen eri paikkaan. Vanha sähkösopimuksesi voi kuitenkin lakata myös siten, että uusi vuokralainen solmii uuden sähkösopimuksen vanhaan asuntoosi.

Jos saat kaksi erillistä laskua sähköstä, toinen niistä on yleensä sähkönsiirrosta, joka kattaa sähkön kuljetuksen tuotantopaikasta kotiin ja sähköverkon ylläpidon. Sähköverkkoyhtiö laskuttaa sinulta myös sähköveron ja tilittää sen eteenpäin verottajan pussiin.

Varsinainen sähkölasku kattaa vain sähkön käytön, jonka voi kilpailuttaa eri sähköyhtiöiltä, kun taas sähkönsiirto laskutetaan aina paikalliselta verkkoyhtiöltä, eikä sitä voi kilpailuttaa.