Miten pörssisähkön hinnan muodostuminen tapahtuu?

Näin sähkön hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan

Pörssisähkön hinta muodostuu:

  • pörssisähkön varsinaisesta hinnasta eli spot-hinnasta, joka määräytyy markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan
  • sähkönmyyjäyhtiön välityspalkkiosta eli marginaalista
  • sähkönmyyjäyhtiön perusmaksusta eli kiinteästä kuukausimaksusta.

Spot-hinta, marginaali ja perusmaksu muodostavat yhdessä pörssisähkösopimuksen hinnan. Spot-hinta – johon lisätään arvonlisävero 25,5 % – on sama sähköyhtiöstä riippumatta, mutta marginaali ja perusmaksu määräytyvät yhtiökohtaisesti.

Lisäksi maksat sähkönsiirrosta paikalliselle sähköverkkoyhtiölle. Sähkönsiirtoyhtiöön et voi vaikuttaa itse, vaan se määräytyy asuinpaikkasi mukaan. Sähkönmyyjän sen sijaan voit kilpailuttaa pörssisähkön perusmaksuja ja marginaaleja vertaamalla.

 

Miten pörssisähkön varsinainen hinta eli spot-hinta muodostuu Nord Pool -sähköpörssissä?

Pörssisähkön hinta eli spot-hinta muodostuu Nord Pool -sähköpörssissä kysynnän ja tarjonnan perusteella. Sähkön myyntiyhtiöt ja suuret sähkönkäyttäjät, kuten teollisuusyritykset, tekevät tarjouksia siitä, kuinka paljon sähköä he haluavat ostaa ja millä hinnalla. Samalla sähköntuottajat tarjoavat myytävää sähköä ilmoittamalla määrät ja hinnat, joilla he ovat valmiita sähköä myymään.

Nord Pool yhdistää nämä tarjoukset ja kysynnän sekä määrittelee seuraavan päivän jokaiselle tunnille yhden hinnan kullekin tarjousalueelle, esimerkiksi Suomelle. Sähkön hinta määräytyy siinä kohdassa, missä kysyntä ja tarjonta kohtaavat eli markkinahinnan mukaisesti.

Sähkön hinta vaihtelee vuorokauden ajan ja kulutuksen mukaan. Kun kulutus on pientä, tarvittava sähkö saadaan tuotettua edullisilla perusvoimaloilla, kuten ydin- tai vesivoimaloilla, ja hinta pysyy matalana. Korkean kulutuksen aikana joudutaan käyttämään myös kalliimpia voimaloita, mikä nostaa hintaa.

Hintoihin vaikuttaa myös sähkön tuonti ja vienti: Suomeen tuodaan usein sähköä Ruotsista ja sitä viedään Viroon, mikä johtuu Pohjoismaiden ja Baltian maiden yhteisistä sähköverkkoyhteyksistä.

Joissakin tilanteissa sähkön hinta voi olla korkea myös vähäisen kulutuksen aikana, jos sähköntuotantoa on rajoitettu esimerkiksi voimalaitosten huoltojen tai tyynen sään vuoksi. Näissä tapauksissa kuluttajien jousto voi auttaa alentamaan hintaa, mutta vaikutus riippuu tuotannon rajoitusten vakavuudesta ja kysynnän laajuudesta.

Kuluttajien jousto tarkoittaa tässä tilanteessa sitä, että jos kuluttajat voivat vähentää sähkönkulutustaan silloin, kun hinta on korkeimmillaan, tämä voi pienentää kokonaiskysyntää. Kun kysyntä vähenee, sähkömarkkinoilla hinta voi laskea, koska tarjontaa ja kysyntää saadaan paremmin tasapainotettua.

Lue myös:

 

Mitä tarkoittaa, että pörssisähkön hinta on negatiivinen?

Negatiivinen pörssisähkön hinta tarkoittaa, että sähköä tuotetaan enemmän kuin sitä kulutetaan, esimerkiksi hyvin tuulisina päivinä tai vesivoiman runsaan saatavuuden aikana. Tämä tilanne syntyy, kun sähköntuotantoa ei voida joustavasti sopeuttaa kysyntään, esimerkiksi varastointimahdollisuuksien puutteen tai tuotannon teknisten rajoitteiden vuoksi.

Sähkölaskusi pienenee, jos ajoitat pörssisähkön kulutuksen näihin hetkiin. Negatiivinen hinta ei kuitenkaan tarkoita, että saisit rahaa sähkön käytöstä, koska sähkönsiirtomaksut, sopimuksen marginaalit ja perusmaksut jäävät aina maksettaviksi.

Käytännössä sähkönkulutuksen ajoittaminen negatiivisiin tunteihin näkyy hyvityksenä sähkölaskullasi sähkön hinnan osalta eli negatiiviset tuntihinnat vähentävät sähkön energiahinnan kustannuksia laskulla.

 

Pörssisähkösopimuksen marginaali tarkoittaa sähkönmyyjän välityspalkkiota

Pörssisähkösopimuksen marginaali, eli välityspalkkio, on sähköyhtiön perimä lisämaksu pörssisähkön spot-hinnan päälle. Maksu ilmoitetaan muodossa senttiä per kilowattitunti. Marginaalilla sähkönmyyjä kattaa omia kulujaan ja tekee voittoa.

Marginaali vaihtelee yhtiöittäin, joten sen suuruus kannattaa tarkistaa ja vertailla ennen sopimuksen solmimista. Marginaali lisätään tuntikohtaisiin spot-hintoihin, joten se vaikuttaa suoraan sähkön kokonaishintaan.

Hyvin pienellä sähkönkulutuksella marginaalien muodostamat erot eri pörssisähkösopimusten kokonaiskuluissa voivat kuitenkin olla vain muutamia euroja vuodessa. Isossa sähkölämmitteisessä omakotitalossa tilanne voi tietysti olla toinen.

Pörssisähköasiakkaan kannattaa kiinnittää huomiota marginaalin lisäksi myös muihin sopimuksen kuluihin, kuten kuukausimaksuun eli perusmaksuun. Pörssisähkön kilpailutus tarkoittaa siis käytännössä sähkönmyyjien marginaalin ja kuukausimaksun kilpailuttamista. Myös muut sopimusehdot ja sähkönmyyjien tarjoamat mahdolliset lisäedut kannattaa vertailla.

Perusmaksu on sähkönmyyjän veloittama kiinteä kuukausimaksu

Pörssisähkösopimuksen perusmaksu, eli kuukausimaksu, on kiinteä maksu, joka veloitetaan asiakkaalta kuukausittain riippumatta sähkönkulutuksen määrästä. Se on yleensä suuruudeltaan noin 2–6 euroa kuukaudessa, mutta vaihtelee sähköyhtiöiden välillä.

Perusmaksulla katetaan sähköyhtiön hallinnollisia kuluja, kuten laskutuksen järjestämistä, eli esimerkiksi sähkön kulutuksen seurannan, laskujen laatimisen ja niiden lähettämisen aiheuttamia kuluja. Lisäksi perusmaksulla voidaan kattaa esimerkiksi asiakaspalvelun järjestämisestä aiheutuvia kustannuksia ja muita sähkönmyynnin kiinteitä ylläpitokuluja.

Asiakkaan kannattaa huomioida perusmaksun suuruus erityisesti pienikulutuksisissa talouksissa, joissa kuukausimaksu voi muodostaa merkittävän osan kokonaissähkölaskusta.

Pörssisähkösopimus ilman perusmaksua on hyvä vaihtoehto, jos kulutus on vähäistä tai vaihtelevaa. Kampanjahintaan (esim. ensimmäiset 6kk ilman perusmaksua) tarttumalla säästösi voi olla esimerkiksi 30 euroa vuodessa, jos nykyinen sopimuksesi sisältää 5 euron kuukausimaksun. Pörssisähkösopimukset ovat lähtökohtaisesti toistaiseksi voimassa olevia, jolloin irtisanomisaika on 14 päivää.

 

Mitä sähkönsiirron kulut tarkoittavat?

Sähkönsiirron kulut koostuvat maksuista, jotka kattavat sähköverkon ylläpidon ja kehittämisen sekä sähkön siirtämisen sähköverkossa kotiisi. Paikallinen sähkönsiirtoyhtiö määräytyy sijaintisi perusteella eli et voi kilpailuttaa sähkönsiirtoa.

Sähkönsiirto on syy siihen, miksi saatat saada kaksi eri laskua: sähkönsiirtoyhtiö laskuttaa sinua sähkön siirrosta, kun taas sähkönmyyjä laskuttaa käyttämästäsi sähköenergiasta.

Joissakin tapauksissa samanniminen yhtiö voi kuitenkin toimia sekä sähkönsiirtoyhtiönä että sähkönmyyjänä. Esimerkiksi Helsingissä sähkönsiirrosta vastaa Helen Sähköverkko Oy, ja voit solmia myös sähkösopimuksen Helen Oy:n kanssa, jos haluat.

Sähkönsiirron kustannukset muodostuvat yleensä perusmaksusta sekä käytön mukaan veloitettavasta siirtomaksusta, jotka määräytyvät verkkoyhtiösi hinnaston mukaan. Lisäksi sähkönsiirron laskulla veloitetaan sähkövero, jonka sähkönjakeluyhtiö kerää sinulta ja tilittää eteenpäin valtiolle.

 

Mitä tarkoitetaan sähkön futuurihinnoilla?

Sähkön futuurihinnat ovat ennusteita sähkön hinnasta tuleville ajanjaksoille, ja niitä käytetään sähkökaupassa johdannaismarkkinoilla, kuten Nasdaq Commodities -pörssissä. Futuurihinnat koostuvat pohjoismaisesta systeemifutuurista ja Suomen aluefutuurista, jotka yhdessä määrittelevät aluekohtaisen hintatason. Nämä hinnat heijastavat markkinoiden odotuksia esimerkiksi sähkön kysynnästä, tuotannosta ja sääolosuhteista.

Sähköfutuurit ovat tärkeä työkalu sähkönmyyntiyhtiöille, jotka suojaavat niiden avulla ostamansa sähkön hinnan. Futuurihinnat vaikuttavat merkittävästi määräaikaisten sähkösopimusten hinnoitteluun, sillä ne määrittävät pohjan sähkön hankintahinnalle.

Lisäksi kuluttajia kiinnostavat futuurit voivat antaa viitteitä siitä, mihin suuntaan spot-hinnat mahdollisesti kehittyvät. Futuurit ovat siis hyödyllisiä sekä yrityksille että kuluttajille sähkön hinnan vaihteluiden ennakoinnissa ja hallinnassa.

 

Pörssisähkön laskutus: miten markkinahintainen sähkö laskutetaan?

Pörssisähkön jälkikäteinen laskutus perustuu todelliseen sähkönkulutukseesi ja sähköpörssin tuntihintoihin. Koska kuukaudessa on noin 720 tuntia, kaikkia tuntihintoja ei listata laskulle. Sen sijaan laskulla saatetaan näyttää kuukauden keskiarvopainotettu hinta, joka lasketaan huomioimalla jokaisen tunnin sähkönkulutus ja siihen liittyvä pörssihinta.

Esitystavan tarkoitus on yksinkertaistaa laskua ja kertoa keskimääräinen hinta, jonka olet maksanut kulutuksesta. Pörssisähköstä veloitetaan kuitenkin aina todellisen kulutuksesi mukaan, joten maksusi heijastavat tarkasti käyttämiäsi määriä ja hintoja.

Huomioi, että sähköyhtiöillä voi olla erilaisia esitystapoja, joiden avulla kulutus ja hinnat tuodaan esille laskulla.

Laskutettava hinta sisältää spot-hinnan ja siihen lisättävän arvonlisäveron sekä sähköyhtiön marginaalin ja kiinteän perusmaksun. Sähkönsiirrosta puolestaan maksat paikalliselle sähköverkkoyhtiöllesi, jota et voi kilpailuttaa.

Keskiarvopainotettu hinta voi näyttää eri lähteissä erilaiselta riippuen siitä, esitetäänkö se verollisena, verottomana tai marginaali mukaan lukien.